Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Zrazy wołowe zawijane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wołowina zrazowa 1 kilogramów
ogórek konserwowy 2 sztuk
cebula 1 sztuk
boczek wędzony 5 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
musztarda według uznania
tłuszcz według uznania
bulion grzybowy 1 kostek
liść laurowy 1 sztuk
Czarny ziarnisty pieprz według uznania
ziele angielskie według uznania
zagestnik do sosów według uznania
musztarda według uznania

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, a boczek i ogórki w paseczki. Wołowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie plastry ok. 1cm grubości. Rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
Płaty mięsa oprószamy solą i pieprzem i cienko smarujemy musztardą. Na każdym płacie układamy piórka cebuli, paseczek ogórka i boczku. Ciasto zwijamy i obwiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami.
Zrazy smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc je ze wszystkich stron.
Podsmażone zrazy wkładamy do rondla i zalewamy bulionem grzybowym lub wołowym tak, by płyn przykrył mięso. Dodajemy listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i dusimy na małym ogniu, aż zrazy będą miękkie. Sos zagęszczamy, możemy doprawić do smaku. Zrazy wyjmujemy i usuwamy nici lub wykałaczki, ponownie wkładamy do sosu i podgrzewamy.

Autor: amr5

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: drukuj

Data: 2012-03-14

zrazy wolowe zwijane

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER