Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Dorsz smażony w panierce

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
dorsz 1 kilogramów
olej według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
przyprawa do ryb 1 porcja
bułka tarta według uznania
jajka 1 sztuk
cytryna 1 sztuk

Wykonanie:

Dorsza sprawiamy, usuwamy błonę jamy brzusznej i dokładnie płuczemy. Odfiletowujemy, starannie zdejmując skórę i usuwając ości.
Filety kroimy na niewielkie porcje, posypujemy przyprawą do ryb, ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny.
po kolei panierujemy filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce i od razu kładziemy na mocno rozgrzany olej. Ogień nie powinien być zbyt duży, by panierka się nie spaliła. Filety smażymy najpierw z jednej, a później z drugiej strony na złocisty kolor.

Uwagi:

Rybę można podać na ciepło z ziemniakami i surówką z kapusty. Filety możemy udekorować cienkimi plasterkami cytryny.

Autor: amr5

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER