Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Krem z selera z kurkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
seler 1 sztuk
seler naciowy 3 gałązki
ziemniaki 3 sztuk
cebula 1 gramów
kurki 100 gramów
bulion warzywny 2 kostek
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 0,75 szklanek
gałka muszkatołowa 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone kurki udusić na maśle. Oczyszczony seler drobno pokroić, a cebulę posiekać. Oczyszczone z włókien łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Kilka młodych listków posiekać i odłożyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć seler, cebulę (10 minut) i przełożyć do garnka. Dodać oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać 6 szklanek zimnej wody i zagotować. Dodać kostki bulionowe oraz gałkę i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wlać śmietanę i zmiksować zupę. Doprawić do smaku solą i posypać posiekana zieleniną. Do każdej porcji kremu włożyć po 1-2 grzybki.

Uwagi:

Można użyć też kurki mrożone lub z osolonej zalewy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER