Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Buchty-kluski na parze:)

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna 50 dekagramów
mleko słodkie 1 szklanek
jajka 2 sztuk
masło stopione 3 łyżek stołowych
drożdże 3 dekagramów
sól według uznania
cukier według uznania

Wykonanie:

Robimy rozczyn z mleka, drożdży odrobiny mąki i cukru. Rozczyn ma być jak gęsta śmetana.Dać w ciepło do wyrośnięcia.Następnie dać do rozczynu mąkę i jajka mieszac drewniana łyżką lub ręką aż będzie odchodzić od brzegów.Dodać letnie masło, szczypta soli i dalej wyrabiać.Po wyrobieniu przykryć ścierką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować okrągłe kluski wielkość pączków.Układać na stolnicy opruszonej mąką w ciepłym miejscu. gdy zaczynają rosnąć to gotować ja na parze.PRZYKRYĆ. Podawać na gorąco lub zimno. Na słodka lub ze skwarkami.

Uwagi:

do gotowania klusek są specjalne nakładki na garnek.

Autor: Wube

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: online

Data: 2010-05-21

Nauczylem sie wiele

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER