Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Tort śmietanowy z konfiturą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 16
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
Perełki cukrowe według uznania
konfitura z borówek 0,5 sztuk
czekolada 0,5 sztuk
rum 1 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
kremówka 1 litrów
mąka 9 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 6 łyżek stołowych
jajka 6 sztuk

Wykonanie:

Ciasto: Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij, połącz z utartymi żółtkami oraz mąką z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 35 minut w temp. 180 st. Biszkopt przetnij na 3 krążki.
Śmietanę ubij. Czekoladę stop, przestudź, razem z rumem wymieszaj z 1/3 bitej śmietany, rozsmaruj na 1 krążku biszkoptowym. Przykryj 2 krążkiem ciasta. Żelatynę namocz, rozpuść, wymieszaj z pozostałą śmietaną. Połowę śmietany z żelatyną połącz z konfiturą, rozsmaruj na cieście. Przykryj trzecim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki tortu posmaruj 2/3 śmietany bez dodatków. Udekoruj resztą śmietany, perełkami i ewentualnie borówkami.

Autor: amr5

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER