Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Tort dobosza

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
esencja waniliowa 1 łyżek stołowych
mąka pszenna 100 gramów
czekolada deserowa 175 gramów
masło 175 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
cukier puder 350 gramów
cukier kryształ 100 gramów
woda 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

1 na 4 arkuszach pergaminu narysować okręgi o średnicy 18cm.
2 w misce ubijać jajka i cukier mikserem przez 10 min lub gdy będzie masa puszysta, wlać esencje i wymieszać, przesiać mąkę i wymieszać
3 do blachy włożyć kartkę z okręgami, masę podzielić na 4 części i na każdym kole rozprowadzić jedną część. Piec w 200stopniach ok 5-8min lub jak zbrązowieje, ostudzić
4 przygotować masę: roztopić czekoladę i wystudzić, ubić masło, mleko i cukier na masę, wlać czekoladę i rozetrzeć
5 do rondla o grubym dnie wsypać cukier i wlać wodę, gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści a płyn będzie złoty. zdjąć rondelek z ognia, wylać na jeden z placków i rozprowadzić nożem.
6 zdjąć plastry z papieru i na jednym okręgu posmarować 1/4 masy nałożyć kolejną część ciasta, krem i tak aż na wierchu będzie położone ciast na którym jest wylany karmel, resztę kremu rozprowadzić na boki.

Autor: hanka902

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER