Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Pasztet z orzeszkami pini

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cielęcina 750 gramów
boczek 400 gramów
watróbka cielęca 400 gramów
wątróbki drobiowe 150 gramów
słonina 3 plastry
jajka 4 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
bułka tarta 2,5 łyżek stołowych
orzeszki pini 100 gramów
ziele angielskie 3 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
gałka muszkarołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte mięso, boczek, oczyszczone warzywa oraz przyprawy korzenne zalać 3 szklankami wrzątku, przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć pokrojoną wątróbki, posolić i gotować 10 minut, wystudzić. Mięso, wątróbki, marchewkę i seler zmielić 2 razy, dodać jajka i pół szklanki wywaru z mięsa oraz orzeszki i wymieszać, doprawić pieprzem, sola oraz odrobina gałki. Dobrze wyrobić, jeśli masa jest za gęsta, to dodać trochę wywaru, a jeśli za rzadka - bułkę tartą. Wysmarowaną smalcem formę do pieczenia napełnić masą do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć paski słoniny. Piec w 190 stopniach, aż pasztet się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzony wyjąć z formy i podawać z chrzanem lub żurawiną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER