Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Przekładaniec z bakaliami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
jajka 3 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
drożdże 50 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
śliwki suszone 7 sztuk
morele suszone 4 sztuk
daktyle 3 sztuk
figi 2 sztuk
rodzynki 2 łyżek stołowych
orzechy laskowe 3 łyżek stołowych
powidła śliwkowe 6 łyżek stołowych
rum 2 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
mleko 1 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
olej 0,75 szklanek
śmietana 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Umyte, osuszone bakalie pokroić na kawałki. Wypłukane rodzynki namoczyć w rumie, osączyć.
Jajka(3) zmiksować z olejem, 5 łyżkami cukru oraz 3 łyżkami mleka i skórką cytrynową. Dodać drożdże rozprowadzone śmietaną. Masę wlać do przesianej mąki, wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokątne placki. Jeden placek ułożyć w blaszce do pieczenia, wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłami, posypać połową posiekanych orzechów oraz pozostałymi bakaliami i przykryć drugim plackiem. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka i posypać resztą posiekanych orzechów. Po nakłuwać widelcem i piec w 190 stopniach ok. 40 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER