

» Strona główna
» Kontakt
» O nas
» Napisali o nas
» Informacje Kulinarne
» Nowości na rynku AGD
» Feng Shui a Zdrowie
» Inspiracje
» Artykuły
» Lista składników
» Najczęściej wyszukiwane
» Konkurs 2008
» Konkurs 2009
» Reklama Behawioralna
» Zareklamuj się u nas!
» Polecamy portale
» Kontakt
» O nas
» Napisali o nas
» Informacje Kulinarne
» Nowości na rynku AGD
» Feng Shui a Zdrowie
» Inspiracje
» Artykuły
» Lista składników
» Najczęściej wyszukiwane
» Konkurs 2008
» Konkurs 2009
» Reklama Behawioralna
» Zareklamuj się u nas!
» Polecamy portale
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]

« Powrót
 
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem/smażeniem):
90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Jajka(3) zmiksować z olejem, 5 łyżkami cukru oraz 3 łyżkami mleka i skórką cytrynową. Dodać drożdże rozprowadzone śmietaną. Masę wlać do przesianej mąki, wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokątne placki. Jeden placek ułożyć w blaszce do pieczenia, wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłami, posypać połową posiekanych orzechów oraz pozostałymi bakaliami i przykryć drugim plackiem. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka i posypać resztą posiekanych orzechów. Po nakłuwać widelcem i piec w 190 stopniach ok. 40 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Przekładaniec z bakaliami






Oceń przepis





Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Ilość ocen: 2
Składnik ![]() |
Logo | Ilość | Czego |
mąka | 3 | szklanek | |
jajka | 3 | sztuk | |
cukier | 5 | łyżek stołowych | |
drożdże | 50 | gramów | |
mleko | 3 | łyżek stołowych | |
skórka z cytryny - otarta | 2 | łyżek deserowych | |
sól | 1 | szczypta | |
śliwki suszone | 7 | sztuk | |
morele suszone | 4 | sztuk | |
daktyle | 3 | sztuk | |
figi | 2 | sztuk | |
rodzynki | 2 | łyżek stołowych | |
orzechy laskowe | 3 | łyżek stołowych | |
powidła śliwkowe | 6 | łyżek stołowych | |
rum | 2 | łyżek stołowych | |
jajka | 1 | sztuk | |
mleko | 1 | łyżek stołowych | |
cukier puder | 3 | łyżek stołowych | |
olej | 0,75 | szklanek | |
śmietana | 3 | łyżek stołowych |
Wykonanie:
Umyte, osuszone bakalie pokroić na kawałki. Wypłukane rodzynki namoczyć w rumie, osączyć.Jajka(3) zmiksować z olejem, 5 łyżkami cukru oraz 3 łyżkami mleka i skórką cytrynową. Dodać drożdże rozprowadzone śmietaną. Masę wlać do przesianej mąki, wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokątne placki. Jeden placek ułożyć w blaszce do pieczenia, wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłami, posypać połową posiekanych orzechów oraz pozostałymi bakaliami i przykryć drugim plackiem. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 3 łyżkami mleka i posypać resztą posiekanych orzechów. Po nakłuwać widelcem i piec w 190 stopniach ok. 40 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kategorie do których ten przepis należy:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go
na swoją stronę czy bloga:
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Hiszpańska [67]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]

