Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Sztukamięs

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 150 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
sól według uznania
szczypiorek według uznania
pieprz 3 ziarna
cebula 1 sztuk
włoszczyzna - bez kapusty 1 sztuk
pręga wołowa 500 gramów
wołowina 1,5 kilogramów

Wykonanie:

Umyte mięso rosołowe włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać umyte mięso na sztukamięs, przykryć i gotować na małym ogniu. Po 30 minutach dodać oczyszczoną, pokrojoną w krążki i przesmażoną na natłuszczonej patelni cebulę, oczyszczoną włoszczyznę, pieprz oraz sól. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa - ok. 2h. Po godzinie doprawić solą. Przed podaniem pokroić sztukamięs w poprzek włókien na grube plastry i polać niewielką ilością wywaru. Podawać z ziemniakami z wody oraz z warzywami, które się gotowały z mięsem.

Uwagi:

Znakomitym dodatkiem do takiej wołowiny jest świeży starty chrzan z jabłkiem i śmietaną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER