Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Boczek pieczony w mleku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
boczek ze skórą 1 kilogramów
mleko 3 szklanek
czosnek 3 ząbki
ziarno kopru włoskiego według uznania
skórka z cytryny według uznania
kora cynamonu - kawałek 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
sól gruba według uznania

Wykonanie:

Oczyszczony, zmiażdżony czosnek rozetrzeć z solą i kilkoma ziarnami kopru. Skórkę boczku naciąć w dużą kostkę i mieszankę wetrzeć w nacięcia. Odstawić do lodówki na 2,5h. Następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec ok. 15 min, aż skórka się zrumieni. Zalać gorącym mlekiem, dodać skórkę cytrynową, liście laurowe i cynamon. Na czynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno z piklami oraz mieszanym pieczywem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER