Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Cielece bitki z pieczarkami duszone w warzywach

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso cielęce 1,2 kilogramów
wywar mięsny 2 szklanek
cukinia 1 sztuk
pieczarki 500 gramów
śmietana 0,5 szklanek
cebula 1 sztuk
marchewka 3 sztuk
czosnek 2 ząbki
olej 0,25 szklanek
mąka 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Opłukane, osuszone mięso pokroić na nieduże kawałki, rozbić je, posolić i obtoczyć w mące. Oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać. Mięso zrumienić na rozgrzanym w garnku oleju (5 łyżek), dodać cebulę oraz czosnek i zalać wywarem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić ok. 50 minut na małym ogniu. Po 30 min dodać oczyszczoną, pokrojoną w talarki marchewkę, umytą i pokrojoną w dużą kostkę cukinię oraz śmietanę. Oczyszczone, pokrojone pieczarki usmażyć na pozostałym oleju, mieszając, doprawić solą do smaku. Cielęcinę z warzywami wyłożyć na półmisek i polać sosem z duszenia, a na wierzchu rozłożyć pieczarki. Podawać z kluskami śląskimi lub z kopytkami.

Uwagi:

Wywar mięsny można zastąpić bulionem z kostki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Wube

Data: 2009-04-28

bardzo dobre:)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER