Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Amoniaczki

Opis:

Ciasteczka amoniaczki są bardzo kruche i pyszne.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 100
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
margaryna 25 dekagramów
cukier 1 szklanek
śmietana 1 szklanek
jajka 5 sztuk
amoniak 5 dekagramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Margarynę utrzeć mikserem z cukrem,dodając po 1 jajku nadal ucierać.Śmietanę wymieszać z amoniakiem i dodać do ucieranego. Na stolnicę dać mąkę i w środek mąki wlać to ucierane. Wszystko razem zagnieść i pozostawić na 1 godzinę. Następnie ciasto roztaczać na placek o grubosci 0,5cm i foremkami wykrawać ciastka,maczać każde w białku i w cukrze i układać na blasze.Piec w temp 180C aż się zrumienią.

Uwagi:

Margaryna,cukier,jajka i amoniak ze śmietaną muszą być utarte gdyż inaczej ciasto się nie uda. Ciasto pozostawić na 1 godzinę na stolnicy nie w lodówce.

Autor: alaslysz

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER