Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Bób w sosie potrawkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bób 800 gramów
mleko 0,5 szklanek
wino białe wytrawne 100 mililitrów
masło 50 gramów
szalotka 8 sztuk
mąka 1 łyżek deserowych
żółtka 1 sztuk
sok z cytryny według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Ugotowany w osolonej wodzie bób odcedzić i obrać.
Sos: z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać obrane, całe cebulki i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Wlać wino, mieszając, doprawić sokiem z cytryny i zagotować. Po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem, włożyć masło, mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem polać bób i podawać jako samodzielne danie kolacyjne.

Uwagi:

Szalotki można zastąpić - dymką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER