Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Zupa gulaszowa pyszna

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
Mięso wołowe na gulasz 1.2 kilogramów
cebule sałatkowe 2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
słodka papryka 2 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
piwo 660 mililitrów
miód 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz grubo zmielony według uznania
śmietana kwaśna gęsta 4 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 pęczek

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w paseczki lub drobną kostkę. Mięso na gulasz umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Mocno rozgrzać olej w rondelku, porcjami smażąc na nim mięso kilka minut na średnim ogniu nie przerywając mieszania, przełożyć na talerz. Na tłuszcz po mięsie wrzucić cebulę, zeszklić na małym ogniu (cały czas mieszając) oprószyć słodką papryką, zasmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Całość posypać mąką, krótko zasmażyć. Następnie podlać piwem i dwiema szklankami wody. Zagotować na małym ogniu. Do wrzątku włożyć mięso, dodać miód, przykryć. Wszystkie składniki gotować około 40-45 minut na średnim ogniu. Zupę gulaszową przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe danie przełożyć na cztery talerze. Każdą porcję udekorować kleksem kwaśnej śmietany i gałązkami natki pietruszki.

Uwagi:

Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu (ewentualnie w specjalnym kociołku do gulaszu, pod którym cały czas pali się delikatny ogień np z podgrzewacza, co wygląda dużo bardziej widowiskowo). Zupa dobrze smakuje z pajdą świeżego chleba

Autor: Kasia i Tomek

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER