Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Mazurek królewski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 18
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kakao 2 łyżek stołowych
cukier 7 łyżek stołowych
masło 150 gramów
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA według uznania
masło 400 gramów
aromat migdałowy 12 krople
cukier 400 gramów
mąka 400 gramów
żółtka 8 sztuk

Wykonanie:

Masło utrzeć.Ucierając dodawać po łyżce mąki,łyżce cukru i żółtku.Dodać aromat.Ucierać do rozpuszczenia całkowicie cukru.Wyłożyć na przygotowaną - wysmarowana masłem i posypaną mąką na średniej wielkości tortownicę ze środkiem pustym.Piec w temp.ok.200 stopni Celsjusza przez ok.60 minut. Wyjąć do ostygnięcia.Przygotować polewę czekoladową: Migdały zaparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki.Masło, cukier, kakao z dodatkiem dwóch łyżek wody podgrzać mieszając do uzyskania jednolitej masy.Polewać ciasto gorącą polewą i dekorować według uznania.

Uwagi:

Tortownicę z ciastem ustawić na blaszce - może wyciekać tłuszcz i zabrudzić dno piekarnika.

Autor: marzeniew

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: marzeniew

Data: 2009-04-16

Wielkanocny przysmak rodzinny z pokolenia na pokolenie

Autor: Scully16

Data: 2009-04-13

Ciacho nie wygląda na trune, tylko na czasochłonne :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER