Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Żurek swiateczny na maślance ....

Opis:

Żurek jest naprawdę smaczny i nie jest trudny do wykonania mam nadzieje ze przedstawiłem go w sposób jasny i ciekawy ale naprawdę uda się jeżeli w wykonanie potrawy dołoży się troszkę serca i zainteresowania naprawdę polecam smacznego :)
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żurek w butelce 1 litrów
ziele angielskie 5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
majeranek według uznania
sól według uznania
chrzan tarty 1 łyżek stołowych
jajka 5 łyżek deserowych
czosnek 5 ząbki
cebula 0.30 dekagramów
maślanka 2 litrów
kiełbasa biała 3 sztuk
koper 5 gałązki
śmietanka 30 % 0,5 litrów
boczek wędzony 0,30 dekagramów
ocet 10% 2 łyżek stołowych
pieprz mielony 1 pęczek

Wykonanie:

Najpierw należny zagotować maślankę za się całkowicie zetnie następnie odcedzić przez geste sitko boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na zloty kolor następnie na dosłownie minutkę wrzuci c do podsmażonego boczku kiełbasę biała w całości dyz nie należny jej długo smażyć bo będzie w smaku sucha i nie smaczna .Do przecedzonej maślanki należny wrzucić podsmażony boczek i kiełbasę a także osobno podsmażoną cebulka pokrojona wcześniej w drobna kostkę kiedy wywar zacznie się gotować należny dorzucić ziele angielskie i liść laurowy po paru minutach należny wlać żurek z butelki i ponownie przez kilka minut gotować .Po paru min wlewamy śmietankę 30%i doprawiamy majerankiem posiekanym koperkiem przeciśniętym przez praskę czosnkiem sola i pieprzem jeżeli jest za mało kwaśny dodajemy ocet należny pamiętać i z im więcej octu tym żurek będzie bardziej gorzki a nie powinien taki byc .

Uwagi:

Żurek można podawać z jajkiem na twardo okraszony skwarkami z boczku i posypany świeżym posiekanym koprem jak i z pokrojona w plasterki kiełbasa białą oczywiście wcześniej obgotowana w żurku :)

Autor: adrian1239

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER