Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Aromaryczna zupa borowikowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
grzyby 600 gramów
bulion wołowy 5 szklanek
cebula 1 sztuk
śmietana 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone, umyte, osączone grzyby pokroić na plasterki, wrzucić do rozgrzanego rondla o grubym dnie (bez tłuszczu) i smażyć, mieszając, aż odparuje z nich sok, który puściły. Dodać masło, drobno posiekaną cebulę i razem smażyć, aż cebula lekko się zrumieni lub przynajmniej zeszkli. Wlać gorący bulion (może być z kostki), gotować 10-15 min na małym ogniu. Śmietanę ubić z łyżką soku z cytryny i mąką, przelać do garnka z zupą, wymieszać, doprawić pieprzem, solą i ewentualnie cukrem, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 min na małym ogniu. Podawać z osobno ugotowanymi łazankami. W wersji wykwintnej zrezygnować z łazanek, a każdą porcję dodatkowo udekorować łyżką ubitej śmietany i odrobiną czerwonego kawioru.

Uwagi:

Grzyby: borowiki, maślaki, podgrzybki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kama

Data: 2010-09-27

genialna:)

Autor: 123

Data: 2010-09-13

Bardzo dobra zupa, Miałem tylko 300g świeżych borowików więc dodałem do bulionu kilka suszonych ale też była dobra.Z grzankami rewelacja!!

Autor: Sandon

Data: 2010-08-21

Zrobiłem przed chwilą. Przepyszna. Czegoś takiego szukałem :)Pani Beci dziękuję za wspaniały przepis.

Autor: ilonka

Data: 2010-04-13

no no postaraliście się

Autor: Izka

Data: 2009-04-21

Śliczne zdjęcie.

Autor: Scully16

Data: 2009-04-13

Wygląda wyśmienicie. Czy ktoś ją robił???

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER