Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Krem z kalafiora

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
koperek 2 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umytego kalafiora podzielić na różyczki, zalać 6 szklankami lekko posolonej wody, ugotować w odkrytym garnku, po czym kilka różyczek wyjąć, a resztę zmiksować. Zupę zagęścić mąką pszenną i ziemniaczaną rozprowadzonymi niewielką ilością wystudzonego wywaru lub wody, zagotować, doprawić przyprawą warzywną, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, zaciągnąć rozmieszanymi żółtkami, dodać masło i odłożone różyczki kalafiora, wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem.

Uwagi:

Masło można zastąpić margaryną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER