Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Sałatka jubileuszowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
makaron 200 gramów
suszone pomidory w oliwie 6 - 8 sztuk
ser żółty 150 gramów
salami paprykowe 100 gramów
polędwica sopocka 100 gramów
oliwa 3 łyżek stołowych
ocet winny 2 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
musztarda 0,5 łyżek deserowych
pesto zielone 1 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Makaron ugotować tak, aby nie był zbyt miękki - al dente. Wystudzić, przełożyć do salaterki. Suszone pomidory osączyć z zalewy i pokroić w paski. Połowę cienkich plasterków salami i cienkie plasterki polędwicy pokroić w cienkie paski, a ser w cienkie słupki, dodać do makaronu.
Sos: wymieszać oliwę, ocet, rozdrobniony czosnek, musztardę, pesto, cukier, odrobinę soli i pieprzu.
Sosem polać sałatkę i wymieszać, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować zwiniętymi w rożki plasterkami salami.

Uwagi:

Makaron: kokardki lub świderki.
Suszone pomidory można zastąpić po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki (świeżej lub z zalewy oliwnej).

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-30

troche nie moje polaczenie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER