Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Bliny z grzybami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 100 gramów
jajka 4 sztuk
mleko zsiadłe 0,5 szklanek
sól według uznania
olej według uznania
grzyby 400 gramów
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na łyżce masła, doprawić pieprzem i solą.
Ciasto: mąkę wymieszać ze stopionym masłem(100g), z żółtkami i zsiadłym mlekiem, posolić. Powinno mieć gęstość śmietany. Jednolite ciasto połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek i ostrożnie wymieszać.
Na małej patelni rozgrzać olej i wlewać po chochelce ciasta, rozprowadzać po dnie. Gdy spód się zetnie, równomiernie posypywać wierzch usmażonymi grzybami, po 1-2 min odwrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 min na niedużym ogniu. Usmażone bliny układać w stosik.

Uwagi:

Grzyby: pieczarki, boczniaki lub leśne.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

pycha, cos na kolacje

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER