Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Medaliony ziołowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 7
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kosci 1 kilogramów
oliwa 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
czosnek 2 - 3 ząbki
zioła prowansalskie 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
wino wytrawne białe 0,5 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Zioła rozetrzeć na proszek, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso pokroić na kotlety, rozbić nadając im okrągły kształt, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową ziół wymieszanych z łyżką posiekanej natki i 2 łyżkami oliwy, przykryć na godzinę wstawić do lodówki. Oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, przełożyć do innego naczynia. Na pozostałym tłuszczu krótko smażyć czosnek, resztę ziół i masło, cały czas mieszając. Rozprowadzić winem i zagotować. Włożyć medaliony, doprawić solą i pieprzem, chwilę dusić pod przykryciem. Posypać pozostałą natką, podawać z ziemniakami i sezonową surówką.

Uwagi:

Wino można zastąpić bulionem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER