Użytkowników online: 27
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
« Powrót  

Kacze udka z jabłkami i ziemniakami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kacze udka - mrożone 4 sztuk
jabłka 3 sztuk
czosnek 4 - 6 ząbki
ziemniaki 10 - 12 sztuk
sok z jabłek 0,5 szklanek
majeranek 1 łyżek stołowych
olej według uznania
cukier według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Udka rozmrozić, umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z majerankiem, odstawić na godzinę, a następnie ułożyć w brytfannie do pieczenia drobiu, podlać sokiem z jabłek i połową szklanki gorącej wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. piec pod przykryciem 25-30 min. Umyte, osuszone jabłka pokroić na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych zrumienić na oleju. Pod koniec smażenia wsypać 2 łyżki cukru. Zdjąć z ognia, gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje. Obrane ziemniaki pokroić wzdłuż na ćwiartki (większe na ósemki) i razem z jabłkami ułożyć wokół kaczki. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni i piec do czasu, aż mięso i ziemniaki będą rumiane i miękkie (ok. 60 min). Gdyby się nie rumieniły, na 15 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: M

Data: 2011-12-08

Świetny przepis, warto posolić ziemniaki, ale jeśli się tego nie zrobi też wychodzi pysznie

Autor: em

Data: 2011-02-18

polecam przepis. pyszna sprawa!!!robię już po raz kolejny.

Autor: Jerry Boy

Data: 2010-12-21

robiłem to już kilka razy. rewelka. dzięki za przepis.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER