Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
polędwiczki wieprzowe 2 sztuk
sok z pomarańczy 1 szklanek
wino białe wytrawne 0,25 szklanek
kuskus 300 gramów
czosnek 1 ząbki
sos sojowy - jasny 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
olej 3 łyżek stołowych
bulion warzywny 1 kostek
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone polędwiczki podzielić na porcje, oprószyć mąką ziemniaczaną i pieprzem, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, posolić. Na patelnię z tłuszczem pozostałym ze smażenia wlać sok wyciśnięty z pomarańczy, sos sojowy, rozdrobniony czosnek i zagotować. Przelać powstały sos do rondla z mięsem, wlać wino i dusić pod lekko uchyloną pokrywką, aż polędwiczki będą miękkie, a ilość sosu wyraźnie się zmniejszy. Ugotować kuskus wg przepisu na opakowaniu, dodając kostkę bulionu warzywnego. Na wygrzanym półmisku ułożyć kaszę i polędwiczki. Podawać z surówką doprawioną na słodko.

Uwagi:

Olej można zastąpić 1 łyżką smalcu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER