Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Uniwersalny sos wieloowocowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
maliny 250 gramów
truskawki 250 gramów
jagody 250 gramów
mąka ziemniaczana 0,5 łyżek deserowych
mąka 1 łyżek deserowych
śmietana kremówka 1 szklanek
cukier według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone owoce przetrzeć przez sito. Wytłoki zalać szklanką zimnej wody, chwilę pogotować, odcedzić, przestudzić. Obie mąki rozprowadzić 3-4 łyżkami wody, wymieszać z odcedzonym wywarem, mieszając, zagotować. Gdy kisielek przestygnie, dodać przecier z owoców połączony ze śmietaną, wymieszać i dosłodzić sos do smaku. Podawać do naleśników, omletów z nadzieniem z owoców oraz do makaronu, ryżu, a także do rozmaitych deserów.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER