Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Legumina jagodowa z chałki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
chałka czerstwa 1 sztuk
masło 120 gramów
cukier 150 gramów
jajka 4 sztuk
mleko 1 szklanek
jagody 150 gramów
orzechy włoskie 2 - 3 łyżek stołowych
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Pokroić pieczywo w kostkę i namoczyć w mleku. Odcisnąć, rozetrzeć na jednolitą masę. Żóółtka utrzeć z cukrem, stopić masło, połączyć z masą z chałki, posiekanymi orzechami i wymieszać. dodać jagody i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Niedużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 30-35 min. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem i od razu podawać. Legumina dobrze smakuje również na zimno, ale najlepsza jest zaraz po upieczeniu.

Uwagi:

Chałkę można zastąpić 4 bułeczkami maślanymi, a masło - margaryną.
Tego rodzaju deser można przyrządzić również z czerstwych bułek, pieczywa tostowego i drożdżowego ciasta, a jagody zastąpić np. malinami lub poziomkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER