Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Tort makowo-brzoskwiniowy z galaretką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masa makowa 1 puszka
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
galaretka wiśniowa 1 sztuk
kakao 1,5 łyżek stołowych
margaryna 60 gramów
adwokat 3 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
płatki migdałowe według uznania
krem do karpatki - błyskawiczny 1 sztuk
olejek rumowy według uznania

Wykonanie:

Ciasto biszkoptowe: całe jajka (o temperaturze pokojowej) ubić , mikserem, z cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru oraz ze szczyptą soli na puch (ubijać ok. 10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć z masą. Przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25-30 min na jasno złoty kolor.
Zimny biszkopt przekroić na 2 placki (najlepiej następnego dnia).
Masa makowa : wyjąć mak z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.
Spodni placek biszkoptu włożyć ponownie do tortownicy, w której się piekł. Równomiernie rozsmarować na nim masę makową (nie trzeba biszkoptu nasączać, ponieważ masa jest bardzo wilgotna). Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze cząstki i poukładać na maku.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, biorąc tyle, aby wraz z zalewą z brzoskwiń wyszło 1/2 litra. Wystudzić. Tężejącą galaretką zalać owoce (galaretka musi być już bardzo gęsta, bo inaczej wypłynie pod spód) i wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła.
Krem karpatkowy wykonać wg przepisu na opakowaniu i rozsmarować na zastygniętej galaretce. Krem przykryć górnym plackiem biszkoptu. Wstawić tort do lodówki.
Polewa kakaowa: do rondelka dać 60g margaryny, pół szklanki cukru, 3 łyżki adwokatu, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i kolka kropelek olejku rumowego. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą, a masa zgęstnieje (ok.5-8 min). Po zdjęciu z ognia jeszcze chwilę mieszać i ciepłą oblać tort wyjęty z formy. Polewę równomiernie obsypać płatkami migdałowymi. Włożyć tort do lodówki na kilka godzin.

Uwagi:

Adwokat można zastąpić innym alkoholem lub tylko mlekiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER