Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Babka z bryndzą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 10
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kostka rosołowa 1 kostek
czosnek 2 ząbki
masło 70 gramów
bryndza 300 gramów
boczek wędzony 5 plastry
szynka 10 plastry
jajka 4 sztuk
mąka kukurydziana 500 gramów
ser żółty 4-5 plastry

Wykonanie:

Do mąki kukurydzianej dodać dwie szklanki zimnej wody. Dodać pokruszoną kostkę rosołową i stale mieszać, podgrzewać na małym ogniu około 8-10 minut aż masa zgęstnieje.Ostudzoną masę wymieszać z białkami ubitymi na sztywno oraz żółtkami. Podzielić masę na 3 części. Formę wysmarować grubą ilością masła ,a następnie 0,3 masy kukurydzianej , wyłożyć na dno formy, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i boczek. Przykryć kolejną masą kukurydzianą , na której rozsmarować warstwę bryndzy. Posypać posiekanym czosnkiem i przykryć pozostałą masą kukurydzianą. Na wierzch ułożyć plasterki masła i plasterki żółtego sera. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45-50 minut.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

dosc ciekawe

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER