Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Ciasto piaskowe z łatką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna 15 dekagramów
mąka ziemniaczana 10 dekagramów
masło 20 dekagramów
cukier puder 20 dekagramów
jajka 4 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
śmietana 3-4 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowych
skórka z cytryny starta 0,5 sztuk

Wykonanie:

Utrzeć masło na pulchną masę i nadal ucierając, dodawać: żółtka, cukier, otartą skórkę i sok z cytryny i na samym końcu - śmietanę. Z białek ubić pianę, dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać i dosypać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Do mniejszej (ok. 1/3 ciasta) wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć jasne ciasto do podłużnej posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (ok. 10-12x30-32 cm), a następnie na środku wzdłuż całej długości formy wyłożyć ciemne ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:

Jajka mają być duże.

Autor: Elcia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER