Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Ciasto kruche francuskie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 0,5 kostek
woda zimna 90 mililitrów
olej 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Masło posiekać nożem z mąką na stolnicy, dodać olej i lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć ją do torebki foliowej i na co najmniej 1,5h włożyć do lodówki. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, można je też zamrozić.

Uwagi:

Masło można zastąpić margaryną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Becia

Data: 2009-03-23

Obecnie kostka masła przeważnie ma 200g, w tym przepisie chodzi o pół kostki, tzn że jest potrzebne 100g masła i nie ważne skąd go weźmiesz, tylko żeby było 100g. Natomiast kostka margaryny ma 250g, a połowa, to 125g i też może to być nie koniecznie z kostki tylko np z plastikowego opakowania.

Autor: ulllllla

Data: 2009-03-21

czy maslo moge wziąć takie z opakowaniue a nie w kostce??

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER