Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Pierożki z jabłkami w cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 200 gramów
drożdże 20 gramów
śmietana 0,5 szklanek
jajka 3 sztuk
jabka 0,75 kilogramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier puder 1,5 łyżek stołowych
wanilia 1.5 łyżek stołowych

Wykonanie:

Jajka umyć z dwóch oddzielić żółtka. Mąkę przesiać dodać masło i drożdże, dokładnie posiekać nożem, następnie zrobić z mąki wianuszek, dodać śmietanę , 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 1 godzinę . jabłka umyć , obrać, pokroić w cząsteczki usuwając gniazda nasienne . Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm wykrajać krążki o średnicy 7 cm. Na każdy krążek nakładać po cząsteczce jabłka . Zlepiać pierożki i układać je na blaszce lekko wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię pierożków wysmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni C pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę , czasu nie mierzymy wyciągnąć gdy ciasto będzie miało złoty kolor. Podawać można na gorąco lub zimno. Najlepsze są gorące, lub z ubitą słodką śmietaną. Posypać po wierzchu cukrem pudrem z wanilią.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER