Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Bakłażany po prowansalsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażany 800 gramów
oliwa 5 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pomidory 500 gramów
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1 sztuk
rum 1 łyżek deserowych
cukier 1 łyżek deserowych
tymianek suszony 1 łyżek deserowych
bazylia świeża 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone bakłażany pokroić w plastry grubości 1 cm, posypać solą i odstawić na 15 minut, po czym opłukać i osuszyć, usmażyć na rozgrzanej oliwie, osączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć na podłużny półmisek, doprawić pieprzem i posypać natką.
Sos: oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać masło i obrane ze skórki pokrojone w ćwiartki pomidory, dusić 15 minut, po czym dodać pozostałe składniki i dusić jeszcze 15 min, stale mieszając. Po ostudzeniu sos zmiksować, przetrzeć przez sito. Bakłażany ułożyć na półmisku i polać sosem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2012-01-24

Takie sobie

Autor: a_krawczyk

Data: 2009-07-26

Wypróbuje na pewno!

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

mmmm, pycha

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER