Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pączusie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 60
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
woda 2 szklanek
cukier 0,5 łyżek deserowych
drożdże suszone 1 sztuk
sól 0,5 łyżek deserowych
rodzynki 0,25 szklanek
orzeszki pini 0,25 szklanek
jajka 1 sztuk
olej według uznania
miód 1,5 szklanek
Cynamon 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Wymieszać 1/4 szklanki ciepłej wody z cukrem. Wsypać drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na kilka minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Wymieszać mąkę z solą, zrobić w niej dołek i wsypać rodzynki i orzeszki. Wbić jajko, wlać 1 łyżkę oleju. Wlać 1 i 1/4 szklanki wody oraz rozrobione drożdże, mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryć miskę z ciastem folią i ręcznikiem, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Do szerokiego rondla wlać tyle oleju, by sięgał do 5 cm wysokości garnka. Mocno rozgrzać olej i wkładać do niego nie duże porcje ciasta. Smażyć ok. 5 minut, odwracając pączusie od czasu do czasu, aby przyrumieniły się równomiernie. Wyjmować łyżką cedzakową i osaczyć z nadmiaru na papierowym ręczniku. Wymieszać miód z 3/4 szklanki wody i cynamonem. Zagotować, zdjąć z ognia. W ciepłym syropie zanurzać na chwilę pączusie, wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Pozostały syrop podać oddzielnie.

Uwagi:

Drożdże suszone 1 opakowanie. Miód najlepiej płynny.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER