Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Frutti di mare w sosie szafranowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pomidory z puszki 800 gramów
wino wytrawne białe 200 mililitrów
wywar rybny 2 litrów
sól według uznania
pieprz według uznania
filet z barweny 400 gramów
ryba morska 500 gramów
kałamarnica 250 gramów
bazylia 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
tymianek 1 łyżek stołowych
pręciki szfranu 1 szczypta
cebula 1 sztuk
oliwa z oliwek 3 łyżek stołowych
mule 250 gramów
małża 220 gramów

Wykonanie:

Muszle wymyć i oskrobać pod bieżącą zimną wodą , usunąć wąsy, tą samą czynność wykonać ma mulach. Uszkodzone i zepsute mule wyrzucić (mule sprawdza się poprzez pukanie w muszlę jeżeli się nie zamknie należy usunąć) Odstawić.
Oliwę rozgrzać , dodać szafran, cebulę, tymianek i przyprawić do smaku solą. Dusić przez 5 minut ciągle mieszając. Na koniec dodać czosnek i 1 minutę jeszcze poddusić. Następnie dodać rybny wywar, wlać wino, wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez 20 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodać filety rybne i jeszcze przez 2 minuty podgrzewać. Dodać muszle i kałamarnice (muszle które się otworzyły podczas gotowania usunąć) gotować 5 minut. Przyprawić do smaku , dodać bazylię.

Uwagi:

Najlepiej małże typu Wenus.
Podawać z pieczywem.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Helena

Data: 2014-03-28

W przepis wkradł się chyba mały błąd, mianowicie z tego co pamiętam, wyrzucało się muszle które się NIE otworzyły

Autor: lala12XD

Data: 2011-02-24

Świetna ta potrawa choć nie apetycznie wygląda haha ale takie owoce morza nie są takie złe xd

Autor: Ciopcik

Data: 2009-04-19

pracochłonny przepis na 6+

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER