Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Owoce morza z livorno

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 9
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
szałwia 5 listków
mule 1 kilogramów
czosnek 5 ząbki
bagietka 1 sztuk
chili 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
pomidory z puski 400 gramów
woda 2,5 litrów
wino białe wytrawne 350 mililitrów
seler naciowy 100 gramów
marchew 1 sztuk
cebula 1 sztuk
oliwa z oliwek 150 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
dorsz 1 kilogramów
morska ryba 500 gramów
filety z barweny 1,3 kilogramów
kałamarnica 400 gramów
homar 500 gramów

Wykonanie:

Umyć pod bieżącą wodą homara i na desce do krojenia przeciąć go wzdłuż a następnie na pół. Wyjąć mięso z dolnych części, ciemne wnętrzności usunąć i wyrzucić. Mięso jadalne pokroić na grube paski. Następnie wyłamać nożyce i rozbić tłuczkiem aż do mięsa. Skorupki zostawić a mięso ze szczypiec wydobyć. Pozostałe owoce morza: kałamarnicę, homara i ryby posolić i popieprzyć. Odstawić by się przegryzło. Do patelni (o dużych rozmiarach) wlać oliwę 5 łyżek ,cebulę, seler i marchew zrumienić na złotawy kolor. Dodać 300 ml wina, skorupy homara, chili, liść laurowy, wodę, pomidory, i wszystko razem zagotować, na małym ogniu pozostawić na około 50-60 minut. Jak będzie gotowe wywar przecedzić przez sito, i wycisnąć resztki płynu. Następnie kawałki pieczywa nasmarowane 2 łyżkami oliwy wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około 8-10 minut, wyciągnąć i natrzeć czosnkiem. Odstawić do wystygnięcia. Mule przebrać, sprawdzić czy nadają się do spożycia ( wyrzucamy uszkodzone i te które przy uderzeniu nie zamykają się) Szorujemy przebrane mule szczoteczką pod bieżącą zimną wodą. Umieścić je w dużym garnku wlać 50 ml wina, i gotować przez 5 minut na dużym ogniu ciągle mieszając. Mule odlać wywar pozostawić (nieotarte mule wyrzucić). Posiekać resztę czosnku, smażyć na oleju z dodatkiem szałwii podsmażać przez 1-2 minuty. Do tego dodać kałamarnice i smażyć do 4 minut ( na złoty kolor) ciągle mieszając. Wyjąć. Filet rybny zalać 1,2 l wywary i zagotować. Na małym ogniu gotować przez 5 minut. Dodać kałamarnicę, mule, mięso homara i 2 łyżki wywaru z muli. Na małym ogniu po dodaniu wszystkich składników trzymać jeszcze 5 minut. Wszystko razem przyprawić do smaku. Podawać od razu po przyrządzeniu oraz z pieczywem czosnkowym.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER