Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Bakłażany zapiekane z serem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażany 4 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
pomidory 2 łyżek deserowych
ser chedar 150 gramów
wędzonka sucha 8 sztuk
bazylia 16 listków
wegeta według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Bakłażany poprzekrawać wzdłuż na pól, posypać solą i odstawić na 15 minut. Ser pokroić w plastry o grubości 3 mm. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Bazylie umyć, połowę listków pokroić w paseczki.l Brytfankę wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Połówki bakłażanów osuszyć, ułożyć na blasze przekrojem do spodu
i piec 20 minut w temperaturze 220 °C. Wyjąć z piekarnika, przewrócić i polać masłem. Każdą połówkę obłożyć wędzonką i pomidorami. Posypać bazylia i solą. Przykryć serem, posypać Vegeta i wstawić, do piekarnika. Gdy ser się stopi, przełożyć bakłażany na ogrzany półmisek, przybrać listkami bazylii.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: justiZambrow

Data: 2010-05-24

pyszne:)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER