Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Jasna rolada z nadzieniem jabłkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
cukier 5 łyżek stołowych
jabłka winne 500 gramów
galaretka cytrynowa 0,5 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 sztuk

Wykonanie:

Ciasto biszkoptowe: całe jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puch, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem i wyłożyć na nią gorący biszkopt, usunąć pergamin i zwinąć ciasto razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Jabłka dusić tak jak na szarlotkę i jeszcze gorące wymieszać z 1/2 sypkiej galaretki. Wystudzić.
Ostudzone ciasto rozwinąć, usunąć ściereczkę, posmarować masą jabłkową i ponownie ciasno zwinąć. włożyć do lodówki na 2h. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-01-03

fajne

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER