Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Sałatka śledziowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 600 gramów
filety z śledzi 250 gramów
duża cebula 1 sztuk
sól według uznania
duże kwaskowate jabłko 1 sztuk
konserwowe buraki 5 sztuk
kiszone ogórki 100 gramów
majonez 150 mililitrów
chudy naturalny jogurt 150 mililitrów
ocet winny 1 łyżek stołowych
zalewa po buraczkach 2 łyżek stołowych
biały pieprz 1 szczypta

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i gotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko w kostkę. Buraczki osaczyć, pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Ziemniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozo-stałymi składnikami. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę buraczaną. Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-01-03

dość dobre

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER