Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pomada czekoladowa z angielskim kremem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 250 gramów
cukier 250 gramów
masło 250 gramów
jajka 6 sztuk
sól 1 szczypta
masło do formy według uznania
mąka do formy według uznania
żołtka 6 sztuk
mleko 1/2 litrów
cukier puder 120 gramów
laska wanilii 1 sztuk
wiśnie z alkoholu 6 sztuk
gorzka czekolada 150 gramów

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać czekoladę i masło rozpuszczone na parze. Wymieszać na gładką masę.
Białka ubić z solą na sztywna pianę. Połączyć z masą czekoladową. Przelać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C. Wystudzić. Mleko zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii. Odstawić na 10 min, wyjąć wanilię. Mleko ponownie zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, powoli zalać wrzącym mlekiem i mieszając trzymać na małym ogniu aż do zgęstnienia kremu. Nie gotować. Wystudzić. Ciasto wyjąć z formy, przybrać wiśniami i wiórkami czekoladowymi. Po-dawać z kremem.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-01-03

dobre

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER