Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Legumina czekoladowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 250 gramów
kawa 3 łyżek stołowych
jajka 5 sztuk
cukier 125 gramów
żelatyna 6 łyżek stołowych
bita śmietana 200 mililitrów
koniak 50 mililitrów
cukier puder według uznania
pomarańcza 1 sztuk

Wykonanie:

100 g czekolady utrzeć na wiórki i odstawić. Resztę połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Nie mieszać. Dodać kawę, sok i drobno startą skórkę z pomarańczy.
Jajka z cukrem ubijać na parze przez ok. 10 min. Wystudzić. Żelatynę zalać letnią woda i gdy napęcznieje, razem z bitą śmietaną dodać do masy czekoladowej. Połączyć z masą jajeczną, doprawić alkoholem. Dookoła sufletowej formy umieścić wystający ponad jej brzeg pasek papieru pergaminowego. Wlać masę, która powinna sięgać wysokości papierowego obrzeżenia.
Deser wstawić na 3 godziny do lodówki. W momencie podawania na stół usunąć papier, wierzch posypać wiórkami czekoladowymi, wymieszanymi z cukrem pudrem.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-01-03

bobre

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER