Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Pomarańczowe kostki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna 250 gramów
jajko 1 sztuk
miód 12 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
masło 100 gramów
starta skórka z cytryny 1 sztuk
laska wanilii 1 sztuk
folia przeźroczysta według uznania
tłuszcz do blaszki według uznania
pomarańcze 2 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
krem orzechowy 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

Zmiksować mąkę, jaj miód, mleko, tłuszcz w wałeczkach, startą cytrynę i wanilię. Zimnymi ręka szybko zagnieść ciasto. Od¬stawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto między przeźroczystymi foliami i pokroić na kwadraty. Rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i piec przez 12 minut na żółty kolor w nagrzanym do 175"C piecyku. Pomarańcze pokroić w cienkie paseczki. Zagotować 80 ml wody, wrzucić pomarańcze i gotować jeszcze przez 10 minut na słabym ogniu. Dodać miód. Połowę kwadracików posmarować kremem, ułożyć na nich pozostałe, lekko docisnąć i przyozdobić paskami pomarańczy.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER