Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Kluski z makiem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mak 25 dekagramów
jajko 1 sztuk
cukier 10 dekagramów
mąka pszenna 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
aromat waniliowy według uznania
rodzynki 5 dekagramów
sól według uznania

Wykonanie:

Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, osaczyć na sicie, po czym ze¬mleć 2-3 razy w maszynce do mięsa (z sitem o małych otworach). Rozdrobniony mak przełożyć do miski, wsypać cukier, dodać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać przez sito mąkę pszenną. Dodać jajko i trochę wody. Zagnieść ciasto (powinno mieć twardą konsystencję), przełożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić nożem „w zapałki". W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski. Ugotowane kluski przelać letnią wodą. Stopić masło i polać nim kluski, odstawić. Rodzynki sparzyć, dodać do maku. Gotową masę wymieszać z kluskami.

Autor: wieslawal64

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

wigilijne danie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER