Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Placki z nadzieniem ze świeżych grzybów

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 85 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniak 70 dekagramów
mąka pszenna razowa 20 dekagramów
mąka sojowa 3 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
cebula 7 sztuk
olej 6 łyżek stołowych
woda według uznania
grzyb 50 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Ugotować ziemniaki w łupinach wrzucając je umyte w całości na wrzącą, osoloną wodę. Ostudzić i obrać z łupin. Na patelni z olejeni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (3 sztuki), czosnek i dodać do ziemniaków. Całość zmiksować lub zmielić przez maszynkę. Do masy ziemniaczanej dodać mąki i wodę, tak aby ciasto miało zbitą konsystencję. Wyrabiać drewnianą łyżką, a na koniec dodać sól, pieprz do smaku. Formować ręką placki, można także posłużyć się wałkiem. Smażyć na patelni w oleju. Przygotować nadzienie z grzybów: grzyby obrać, umyć, pokroić w drobne płatki, gotować około 45 minut w osolonej wodzie. Odlać nadmiar wody. Na patelni udusić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do grzybów. Dusić pod przykryciem jeszcze około 20-30 minut, pod koniec dodać sól i pieprz do smaku. Placki przekładać nadzieniem i podawać posypane natką lub cebulką.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER