Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Babka drożdżowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
żółtko 6 sztuk
cukier 60 gramów
czekolada 120 gramów
masło 50 gramów
drożdże 30 gramów
mleko 1/2 szklanek
sól 1 szczypta
tłuszcz 30 gramów
lukier 1 szklanek
Kandyzowane wiśnie 100 gramów

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z letnim mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Czekoladę i masło roztopić. Żółtka ubić z cukrem, dodać czekoladę, rozczyn, mąkę i sól, wymieszać. Dodać masło, wyrobić ciasto, odstawić na 20 minut. Formę natłuścić, włożyć ciasto, zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Babkę wyjąć z formy, lekko ostudzić, polać lukrem, udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Autor: BARBARA36

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER