Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Pikantna babka z salami i serem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mleko 6 łyżek stołowych
jajka 5 sztuk
cukier 1 szczypta
drożdże 20 gramów
mąka 250 gramów
masło 75 gramów
gouda 100 gramów
salami 450 gramów
tarta bułka według uznania
pomidory 8 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
olej 1 łyżek stołowych
bazylia 1 sztuk
rzodkiewki 1 sztuk
natka pietruszki 1 sztuk

Wykonanie:

Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim cukier i pokruszone drożdże, odstawić pod przykryciem na 15 minut. Jajka wymieszać z mąką, dodać mleko, masło i 1/2 łyżeczki soli, wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około 30 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza.
Salami w kawałku pokroić w małą kostkę. Razem z goudą dodać do ciasta i wyrobić. Formę z kominkiem (1-1,5l) natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec około 30 minut.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i doprawić. Bazylię pokroić i z pomidorami podsmażyć na oleju, doprawić. Babkę wyjąć, odwrócić, przybrać plasterkami salami, rzodkiewką i pietruszką. Ciepłą podawać z sosem pomidorowym.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER