Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Ciasto z truskawkami i marcepanem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 75 gramów
jajko 4 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy według uznania
mąka ziemniaczana 75 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 50 mililitrów
śmietana kremówka 100 mililitrów
truskawki 350 gramów
marcepan 100 gramów
cukier puder 70 gramów
barwnik spożywczy czerwony według uznania

Wykonanie:

Białka ubić z 75 g cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 75 g cukru i cukrem waniliowym na krem. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku.
Budyń przygotować według opisu na opakowaniu. Śmietanę ubić i połączyć z budyniem. Wstawić do lodówki. Truskawki przekroić na pół, dodać do 2/3 budyniu i wymieszać.
Biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem z truskawkami, na wierzch wyłożyć pozostały budyń. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem i barwnikiem, rozwałkować i wyłożyć na ciasto. Ciasto chłodzić ok. 2 godziny.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: himi#gimi

Data: 2010-04-23

Fajne!

Autor: dusiula

Data: 2009-04-29

Ciekawe i napewno smaczne :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER