Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Truskawki w cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 80 gramów
jajko 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
woda mineralna 125 mililitrów
truskawki 500 gramów
smalec według uznania
sól 1 szczypta
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Żółtko dokładnie wymieszać z mąką, cukrem, olejem i wodą mineralną. Ciasto odstawić na 30 minut.
Tłuszcz rozgrzać w głębokim garnku do 175 stopni Celsjusza.
Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Truskawki chwycić za szypułki i zanurzać w cieście, smażyć porcjami w głębokim tłuszczu ok. 2-3 minuty.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER