Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Kurczak z cytryną i pieczonymi ziemniakami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z kurczaka 8 sztuk
udka z kurczaka 8 sztuk
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny 1 sztuk
oliwa 140 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
tymianek 5 łyżek stołowych
młode ziemniaki 2 kilogramów
cytryna sparzona 1 sztuk
zielone oliwki 100 gramów
migdały 80 gramów

Wykonanie:

Sok z cytryny wymieszać ze 100 ml oliwy, solą, pieprzem, 2 łyżkami tymianku i wyciśniętym czosnkiem. Marynatą polać mięso i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Ziemniaki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Posmarować resztą oliwy, posypać tymiankiem, solą i pieprzem, ułożyć płaską stroną na blasze.
Mięso włożyć do brytfanny, między kawałkami kurczaka położyć cząstki cytryny, oliwki i migdały. Polać marynatą. Ziemniaki i mięso wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec ok. 45 minut.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER