Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Mus truskawkowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
truskawki 500 gramów
sok z cytryny 1 sztuk
cukier 50 gramów
likier z czarnej porzeczki 60 gramów
śmietana kremówka 125 gramów
pistacje 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Kilka dorodnych truskawek przekroić na pół lub pokroić w ćwiartki i wstawić do lodówki.
Pozostałe truskawki pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka, polać sokiem z cytryny, dodać cukier i zagotować. Owoce zmiksować, przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia.
Do musu truskawkowego dodać likier. Kilka łyżek kremówki odjąć i zachować. Pozostałą porcję śmietany dodać do musu i dokładnie wymieszać.
Mus truskawkowy wlać do czterech głębokich talerzy. Do każdej porcji deseru dodać schłodzone pokrojone truskawki. Deser ozdobić kroplami śmietany. Wszystkie porcje musu posypać pistacjami, ewentualnie posiekanymi orzechami laskowymi.

Uwagi:

Zamiast likieru porzeczkowego, do musu można dodać cherry cordial lub wiśniówki.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Scully16

Data: 2009-04-30

najlepszy do lodow

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER