Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Krem truskawkowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
truskawki 250 gramów
pomarańcze 1 sztuk
cukier 125 gramów
śmietana kremówka 750 gramów
zagęstnica do śmietany 1 sztuk
likier pomarańczowy 60 gramów
kiwi według uznania
listki mięty według uznania

Wykonanie:

Truskawki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Do owoców dodać sok z pomarańczy i 50g cukru. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Całość zmiksować i przetrzeć przez sito.
Śmietanę ubić z zagęstnikiem i 75g cukru. Dodać zmiksowane truskawki i likier, delikatnie wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Krem przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić go do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Keksówkę zanurzyć do 2/3 wysokości w gorącej wodzie, następnie odwrócić i ostrożnie wyjąć krem. Deser pokroić w plastry.
Porcje kremu udekorować połówkami truskawek, plastrami kiwi, skórką pomarańczy i listkami mięty.

Autor: Floress

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER