Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Bliny gryczane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka gryczana 1 szklanek
mąka pszenna 1 szklanek
mleko 0.7 litrów
drożdże 2 dekagramów
cukier 2 łyżek deserowych
sól według uznania
olej sojowy według uznania

Wykonanie:

Mąkę gryczaną sparzyć szklanką wrzącego mleka, wymieszać. Drożdże, rozetrzeć z cukrem, dolać 2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać, dodawać stopniowo do przestudzonej mąki gryczanej. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 25 min). Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę pszenną i sól; pozostawić ponownie do wyrośnięcia (ok. 25 min). Wyrośniętego ciasta nie mieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wazową kłaść placki wielkości małego naleśnika, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z surówką.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

ciekawe i zdrowsze niz tradycyjne

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER